FashionTrampa

Zašto trebate odjeći dati “drugu šansu”

Posljednjih nekoliko godina sve više građana u Bosni i Hercegovini kupuje polovnu garderobu, na osnovu analize UIO u BiH je za 12 godina uvezeno 39.670 tona polovne odjeće, ukupne vrijednosti 73,6 miliona KM.

Kada govorimo o kupovini polovne odjeće, mišljenja su podijeljena. Za neke, kupovina polovne odjeće je “tabu” tema, dok je za druge to znak ekološke osviještenosti i nešto vrlo praktično. Postoji niz razloga zašto je dobro kupovati i prodavati polovnu odjeću – dati odjeći “drugu šansu”.

  1. Podržavate održivu modu – Kupovinom polovne odjeće, reciklirane garderobe i odjeće napravljene od eko materijala kao što su npr. organski pamuk, pomažete da se kroz održivu modu razvije ekološka svijest, kao i da zauzmete svoj stav protiv iskorištavanja jeftine radne snage.
  2. Štedite novac – Polovna odjeća je dosta jeftinija od nove, pored toga možete pronaći i neke “high-end” polovne komade koji izgledaju kao da su novi. Posebni vintage komadi imaju duži vijek trajanja, jer su izrađeni od kvalitetnih materijala, a koje možda inače ne bi mogli sebi priuštiti po redovnim cijenama.
  3. Eco friendly – Kupovinom polovne odjeće smanjujete potrošnju resursa, spriječavate zagađenje vode i hemijsko zagađenje koje je usko povezano sa različitim metodama proizvodnje u modnoj industriji (hemijski otpad, mikroplastika i sl.). Tako se npr. u Americi godišnje nataloži 14,3 miliona tona tekstilnog otpada. Prosječni Amerikanac baci oko 65 kilograma odjeće i posteljine, što iznosi skoro 6% cjelokupnog komunalnog otpada.
  4. Originalan stil – Brza moda znači masovnu proizvodnju odjeće. Ako pogledate oko sebe, vidjet ćete ljude u istim ili sličnim odjevnim komadima, što nekada postane dosadno. Ukoliko želite izgraditi originalan stil, onda trebate tražiti odjevne komade koji su rijetkost za vidjeti, možemo ih nazvati “bezvremenskim” komadima. To su unikatni modni komadi, koji ne možete kupiti u buticima sa novom garderobom.

Fashion Trampa je platforma koja vam pomaže da izgradite svoj originalni stil i pronađete svoje idealne odjevne komade, kupovinom na Fashion Trampa podržavate pokret “održive mode”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.