Fashion

Kako naći odgovarajuće ženske hlače

Modna istraživanja su pokazala da većina žena sa naših područja, češće nosi hlače nego suknje ili haljine. Moguće je da je to posljedica emancipacije ili čak praktičnost. Ipak postoje mala modna pravila koja vam mogu pomoći da lakše odaberete pravi model hlača za sebe.

Krenimo od osnovnih pravila! Da biste odabrali idealne hlače, prvo morate dobro osmotriti svoje tijelo. Imate jake bokove, izrazito uzak struk, naglašenu zadnjicu, punije ili izrazito vitke noge, niski ste ili visoki? Sve su to detalji o kojima trebate razmišljati kada donosite odluku o izboru idealnih hlača za vas.

Ako imate široke bokove, odaberite model koji se lagano sužava prema člancima i dovoljno dubok da kaiš na njemu lijepo izgleda. Izrazito uski bokovi optički će se pojačati modelom nižeg struka i ravnih nogavica. Izraženu zadnjicu ublažiće model nešto dubljih hlača (posebno na zadnjici), a ako nosite farmerice ili sportske hlače, neka one imaju veće džepove, bliže šivene. Mala zadnjica izgledaće veća u modelu sa push-up efektom (ukoliko je riječ o sportskim hlačama ili farmericama). Ako nosite klasiku, vaše hlače neka budu cigaret kroja (nogavica se sužava prema dole).

Prilagodite hlače dužini i obliku nogu!

Stanite ponovo pred ogledalo i dobro se pogledajte. Na prvi pogled noge mogu biti skladne, ali kraće ili duže u odnosu na torzo. Također, mogu biti punije, tanje, sa jačim listovima… Na šta treba posebno paziti prilikom odabira hlača?

  • Ako imate duge noge, nosite model ravnih nogavica, koji ne smiju da budu previše kratki. Pristajaće vam i onaj sa manžetnama. Ukoliko nosite sportske hlače,one mogu biti stegnute na dnu. Pristajaće vam i široki kaiš koji će vizuelno “prepoloviti” gornji i donji dio tijela.
  • Žene sa kraćim nogama, treba da nose ravne modele ili one sa visokim strukom.
  • Ako imate duge ali punije noge, vjerovatno ste i veoma visoki, po obliku noge pristaju vam hlače koje se šire u blagi trapez. Ovaj model možete nositi i u klasičnoj, i u sportskoj varijanti. Isto tako povedite računa o obući. Sandale i cipele otvorenih prstiju, učinit će da izgledate vitkije, a noge će učiniti tanjima. Pripazite na potpeticu, ona ne smije da bude uža od tri centimetra
  • Koje je modno pravilo za žene koje su niže, a punije? Za početak, pobrinite se da gornji dio odjeće ne bude duži od bedara, jer to vas optički može učiniti još nižim i punijim. Ne nosite nikada široke hlače ravnih nogavica.Ukoliko ih ipak odaberete, odlučite se za tamnije boje. Izbjegavajte horizontalne pruge.
  • Savjet ženama koje imaju mršave noge – Izbjegavajte krupne uzorke. Radije se odlučite za sitniji print, a možete nositi i svjetlije boje.Tričetvrt hlače vam odlično stoje, ali pazite da ne budu duže od sredine lista. Ako volite usko, helanke su dobar izbor. Pripazite i na potpetice. Visoke pete – da, ali pretanka potpetica nikako!