Fashion

Kako da vam jeans duže traje

Donosimo vam nekoliko dobrih savjeta za duži vijek vaših farmerica!

Pranje

Najbolje je da farmerice perete na temperaturi od 40 ili (maksimalno!) 60 stepeni. Jeans uvijek perite odvojeno od ostalog veša da ne bi pustio (ili promjenio) boju. Nemojte koristiti varkinu, niti druga sredstva za bijeljenje veš. Kada perete iscijepani jeans, smanjite broj obrtaja prilikom centrifugiranja.

Sušenje

Najbolje je da se suši prirodno. Ukoliko morate koristiti sušilicu za veš, podesite je na najnižu temperaturu. Sušite farmerice prevrnute na naličje. Farmerice okačite na štrik za pojas da sačuvaju formu. Izbjegavajte da ih sušite direktno na suncu da ne bi izblijedile.

Jeste li znali?

Ako vam se čini da su se farmerice prilikom pranja mnogo “skupile” u predjelu struka, pokušajte da ih malo razvučete dok su još mokre.

Kada perete nove tamne ili indigo farmerice, one uvijek puste malo boje. Iskoristite priliku da “osvježite” boju na starijem jeans, tako što ćete ubaciti starije farmerice u istu mašinu.

Ako su vam farmerice preširoke, ne pokušavajte da ih sami suzite. Umjesto toga, prvo ih operite (nove farmerice se uvijek malo skupe prilikom pranja), a zatim ih odnesite kod krojačice da vam ih suzi po mjeri.